Home  /  All Projects   /   Academic Spaces  /  School of Social Sciences

School of Social Sciences

School of Social Sciences

University of Ottawa

University of Ottawa

Location: Ottawa, Ontario, Canada
Client: University of Ottawa
Completion: September 2012
LEED: Gold

In joint venture with KWC Architects

Photography: doublespace photography


MAP

The new Social Sciences Building at the University of Ottawa serves as a gateway from the city and emphasizes connectivity with the campus. The building creates a landmark on a prominent site with a design response that addresses the challenge of its dense urban site.

A stepped massing scheme effectively distributes the required program across the triangular site. A fully glazed prow tapers to a ‘flatiron’ to make a virtue of the site constraints. A large cantilever creates a canopy over the main entrance, adding additional program without extending the building footprint into a future pedestrian plaza.

The project includes renovating and connecting to the adjacent Vanier Hall. With nine faculty departments and 10,000 students, the Social Sciences Building provides sizeable circulation and public amenity space. Central to this configuration are two atria; one contains the largest biofilter living wall in North America.

Location: Ottawa, Ontario, Canada
Client: University of Ottawa
Completion: September 2012
LEED: Gold


In joint venture with KWC Architects

Photography: doublespace photography

THE TEAM

mlukasik@dsai.ca
dschmitt@dsai.ca
sbrowne@dsai.ca
slow@dsai.ca
Michael Waring
Joshua Cohen
Dennis Giobbe
Catherine Lin
mlukasik@dsai.ca
sbrowne@dsai.ca
Michael Waring
Dennis Giobbe
dschmitt@dsai.ca
slow@dsai.ca
Joshua Cohen
Catherine Lin