Home  /  All Projects   /   Academic Spaces  /  University of Ontario Institute of Technology

University of Ontario Institute of Technology

University of Ontario Institute of Technology

University of Ontario Institute of Technology

University of Ontario Institute of Technology

Location: Oshawa, Ontario, Canada
Client: University of Ontario Institute of Technology
Completion: November 2011

Photography: Steven Evans, Tom Arban


MAP

Designing the first new university campus in Ontario in thirty-five years presented the rare opportunity to create an innovative and sustainable academic community on a large and integrated scale.

The heart of the campus is a landscaped commons surrounded by five academic buildings and the University Library. While each building establishes separate identity and access from the perimeter ring road, a connected collegial pedestrian precinct is established around the green campus commons.

Located beneath the commons is a Borehole Thermal Energy Storage System (BTESS) that harvests energy stored in the earth for heating in the winter and cooling in the summer. The system comprises 392 closed-loop boreholes that extend 190 meters below the surface of the commons and provide 2,000 tons of energy-efficient sustainable heating and cooling. A comprehensive water management strategy, including rainwater collection and a retention pond, was employed to protect an adjacent watershed.

Location: Oshawa, Ontario, Canada
Client: University of Ontario Institute of Technology
Completion: November 2011


Photography: Steven Evans, Tom Arban

THE TEAM

dhiggins@dsai.ca
mszabo@dsai.ca
msmith@dsai.ca
dschmitt@dsai.ca
sbrowne@dsai.ca
vgoetz@dsai.ca
ldemelo@dsai.ca
Michael Waring
Aaron Costain
Steven Bondar
dhiggins@dsai.ca
msmith@dsai.ca
sbrowne@dsai.ca
ldemelo@dsai.ca
Aaron Costain
mszabo@dsai.ca
dschmitt@dsai.ca
vgoetz@dsai.ca
Michael Waring
Steven Bondar