Therme Canada | Ontario Place

The design of Therme Canada | Ontario Place is grounded in the planned expansion of public park space, and honours and celebrates Ontario Place’s history, including the Pods and Cinesphere. It will create a year-round landmark waterfront destination reconnecting people to Lake Ontario.

The design weaves together three themes, expressed through architecture: the scale and spirit of exhibition pavilions; the restorative qualities of natural forms; and the transparency of greenhouse architecture.

The Therme Entrance Pavilion will establish a new public presence along Lake Shore Boulevard West with an open and welcoming form and three transparent vaults inspired by a trillium flower. Its scale and spirit are inspired by the neighbouring Ontario Place Pavilions and Cinesphere, which will be protected. The goal of supporting body and spirit with wellness in an egalitarian, welcoming environment is infused throughout the pavilion’s transparent and natural forms.

The new Therme Bridge connects the mainland to the West Island and provides all-season public access to the island park and a new public beach. The bridge cladding is glass and copper – connecting the entrance Pavilion to the main Therme building.

The exterior envelope of the main Therme Canada | Ontario Place building is clad in energy efficient, triple layer bird friendly glass on a steel structure, building on the tradition of public botanical greenhouses and glazed exhibition halls. The curvilinear roof is formed by a series of layers. Visitors arrive at a belvedere overlooking of the aquatic halls that house the botanical gardens and pools. The glass greenhouse architecture supports the integration of landscape inside the building with indoor pools and a transparent envelope allowing vistas of Lake Ontario and abundant daylight for the planted interior environment. A series of landscaped roofs extends the planted environment to the form.

The planned parklands and beach areas surround the building and allow year-round public waterfront access. The restorative value of outdoor green spaces for recreation, community gathering, and overall quality of life will be enriched with plans for free, public swimming; a new significantly expanded beach area; improved access to the lake edge, beach, wetlands; and an extension of the William G Davis trail across the entire site, accessible to all.

Client Therme Canada




Team See full project team
Gary McCluskie
Duncan Higgins
Donald Schmitt
Joseph Troppmann
Elizabeth Gyde
Dieter Janssen
Navid Majdi
Christiano Mahler
Pedram Minooie
Mina Hanna
Adrian Man
Nazanin Behbood
Ayat Taheri
Rajkumari Sawant